יום שלישי, 27 בינואר 2009

שכונת שפירא, 1945

הנה קטע ממפה של אזור יפו ותל אביב, שערכו הבריטים בשנת 1945. בקטע זה נראית שכונת שפירא וסביבותיה.
כמה דברים שכדאי לנסות ולהבחין בהם:
- שהגבול בין תל אביב ויפו (הקו הירוק מ- 1934, הקו האדום מ- 1944) חוצה את שכונת נווה שאנן לשניים ומשאיר את שכונת שפירא בצד היפואי של הגבול.
- שלגבעה העיקרית של השכונה, שפסגתה נמצאת בערך ב"בית האדום", קוראים "גבעת משה".
- ששמות הרחובות המוכרים לנו הם שונים: רחוב מסילת ישרים נקרא רחוב הכנסת, רחוב מקור חיים נקרא רחוב אבן גבירול, רחוב חובות הלבבות נקרא רחוב אבן פאקודה, שדרות הר ציון נקראו רחוב ירושלים. רחוב ירושלים לא הגיע לשום מקום, רק היה עוד רחוב ללא מוצא שמסתיים בפרדס.
- שהרחובות החשובים יותר היו מכוונים ממזרח למערב ולא מצפון לדרום כפי שזה היום.
- שהאזור שבו נבנתה התחנה המרכזית החדשה נקרא פעם "שבט ציון".
- ששדרות השלכת ורחוב צמח דוד נראים כמו שתי מנהרות שניסו לחפור משני הכיוונים בבת אחת, בתקווה שיום אחד הן יתחברו.
- שברחוב סלאמה, במקום שבו נמצא כיום אחד ממגרשי החנייה שבצד התחנה המרכזית החדשה, היה מבנה שוק.
- שקבר השיח בבית הקברות המוסלמי נקרא שיח מוראד.
- שליד בית הקברות המוסלמי, בערך באזור שבו נמצא כיום רחוב לסקר, וממזרח לרחוב ישראל מסלנט, במקום שבו נמצאת כיום שכונת פרדס קטן, היו מטעי בננות.
- שהאזור היה משובץ בשכונות יהודיות וערביות: שכונת שפירא, גבעת הרצל, נווה שאנן ופלורנטין צמחו ברווחים שבין אבו כביר, סכנת עאראינה, וסכנת חאמאד. מחוץ למסגרת, לא רחוק, ישנם עוד כפרים ושכונות ערביות: כרם אל-תות, כרם אל-באשה, סכנת אל-תורקי.
- שלאורך דרך חיל השיריון היו פסי רכבת.
- שהכפר אבו כביר נמצא לא ליד המכון הפתולוגי ובית המעצר כמו היום, אלא הרבה יותר קרוב לשכונה - על קרן הרחובות הרצל ומה שהפך ברבות הימים לדרך קיבוץ גלויות, באזור של הגן הזואולוגי ובית הספר לטבע.
- שהכביש הישן שעובר ליד צער בעלי חיים והכנסייה הרוסית היה דרך ראשית שהתחברה עם מה שהיום נקרא דרך קיבוץ גלויות בדיוק ליד בית הקברות המוסלמי והבית שעמד במקום לפני בית הנוער העובד (הבית האדום, "בית יצקר").

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה